Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

Trappista sajt teszt

A trappista francia eredetű sajt. Receptúrája Franciaországban született. Mayenne körzetben, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először. Magyarországra a banjalukai Mária csillaga trappista kolostorból került a 19. században. A félkemény sajtok közé tartozik, érlelt, erjedési lyukas. Az igazi francia trappista nyerstejes, vagyis a lefejt tejet nem pasztörizálják, és két hónapig érlelik. A sajt vágásfelületén 3-4 milliméteres, egyenletesen eloszló lyukak vannak. Íze és szaga savanykás, enyhén sós.



Ezzel szemben a mai magyar piacon forgalmazott, trappista sajtnak nevezett termék jócskán eltér az eredetitől: nincs kérge, más a formája, más a színe, nem lyukazott, nem olyan kezelést kap, valamint gyengébb minőségű tejből készítik. Csak a nevében trappista. Ennek ellenére a legnépszerűbb sajt Magyarországon, az ország sajtforgalmának megközelítőleg 70 százalékát adja. Ezt az eladási eredményt elsősorban annak köszönheti, hogy viszonylag könnyen előállítható, semleges, kevésbé karakteres ízű alapsajt, ami mindenki számára elérhető ár fekvésű. Mindenki ismerheti, hiszen jellemzően szeletelt trappista sajtot kapunk szendvicseinkbe, reszelt változatát melegszendvicsünkre olvasztják, ezt reszelik a tésztánkra, és rántott sajtnak is legtöbbször ezt tálalják.

Nézzük mit ír erről a Magyar Élelmiszerkönyv:

„Tehéntejből készül, tejsavbaktérium-tenyészet, oltóenzim és kalcium-klorid (szilárdító adalék), kálium- vagy nátrium-nitrát (tartósítószer) hozzáadásával. Sózott, érlelt, félkemény, erjedési lyukas. A félkemény sajtokat a szilárd, de jól vágható állomány, a közepes méret és tömeg, a szabályos alak, valamint a többhetes érési idő jellemzi. Egész tömegükben egyenletesen érnek. Jellemzőjük a nagyjából egyenletes eloszlásban, nem túl sűrűn elhelyezkedő, 3–6 mm átmérőjű, kerek, erjedési lyukakat mutató metszéslap és a száraz vagy kissé nyirkos sajtfelület. A zsíros trappista szárazanyag-tartalmának legalább 56, a félzsírosnak 53 százaléknak kell lennie. A zsírtartalomnak ebben a szárazanyag-tartalomban kell elérnie a 45 (zsíros sajtok) és a 32 (félzsíros sajtok) százalékot. Tehát az egész tömegben számolják a szárazanyag-tartalmat, majd a szárazanyag-tartalomban a zsírt.”

Terméktesztünkben a szeletelt trappista sajtokat vettük górcső alá, vizsgáltuk a termékek színét, illatát, állagát, ízét, melyeket különböző súlyozással vettük figyelembe. A teszt alatt egyenletesen halványsárga színű terméket kerestünk, melynek a fent leírtak alapján a metszésfelületén egyenletes eloszlásban néhány borsó nagyságú, kerek, fényes erjedési lyuk van, illetve jellegzetes trappista sajtra jellemző, aromás illata van.

Összesen 11 féle szeletelt, csomagolt trappista sajtot kóstoltunk, melyek között voltak a multikban kapható saját márkás sajtok, de tradicionális gyártók jól ismert márkanévvel ellátott termékek is. Feltűnő volt, hogy a tesztelt diszkontok saját márkás termékeinek többségét ugyanazon üzemben készítik, mint a nagy múltú Tolle és Mizo termékeket és a Tesco trappista sajt kivételével feltűnően hasonló minőséget is produkáltak mint az „eredeti” termékek.




11. Tesco trappista sajt, Tesco, 299 Ft / 125 g, 5,00 / 10 pont

Sápadt, túl világos szín, jellegtelen, túl enyhe illat. Erjedési lyukak nem láthatóak a terméken. Aludttej ízű, túlzottan sós. A termék csalódást keltett. A Tescoban több tradicionális gyártó terméke is kapható, ebben az üzletláncban van az egyik legnagyobb a kínálat a szeletet trappista sajtokból, ezért érdekes volt tapasztalni, hogy a saját márkás termék ennyire elmaradt a vetélytársaktól.




10. Reál trappista sajt (HU294), Élésker 299 Ft / 125 g, 5,90 / 10 pont

Színe jellegzetes, sajtra jellemző, viszont nagyon enyhe az illata. Erjedési lyukak nem láthatók a terméken. Gumis, rágós állagú és íze savanykás. Érdekes módon a Reál üzletben két gyár termékét is megtalálni saját márkás csomagolással. Ez a termék nem szerepelt jól a teszten.




9. Spar trappista sajt, Interspar, 349 Ft / 125 g, 6,00 / 10 pont

Jellegzetes, trappista sajtra jellemző szín, de nem egyenletes, a szeletek különböző pontjain változik. Erjedési lyukak egyáltalán nem láthatók a terméken. Inkább túró mint sajt illat, ami a nyersességre utal. Ez a túrós benyomás az ízénél is visszaköszön, kissé kesernyés utóízzel. Az üzletben kapható két féle saját márkás sajtból ez a drágább, de olcsóbb társa több helyezéssel megelőzte ezt a sajtot.




8. Sissy trappista sajt, Penny Market, 299 Ft / 125 g, 6,05 / 10 pont

Szintén jellegzetes, a trappista sajtra jellemző szín, mely egyenletes a szeleteken. Erjedési lyukak egyáltalán nincsenek. A szeletek felülete fényes, zsíros hatású, kenődős állagú Ezt a sajtot is az éretlen, enyhe sajt íz jellemzi a legjobban. Enyhén sós ízű.




6. Mizo trappista sajt, Tesco, 359 Ft / 125 g, 6,10 /10 pont

Jellegzetes trappista sajtra jellemzőtől kicsit világosabb szín. Nagyon enyhe az illata. Az állaga morzsalékos, az erjedési lyukak megjelennek a sajt vágási felületén.A drágább árfekvésű termékek közé tartozik, ehhez képest a helyezése visszafogott. Ráadásul a csomagolóanyaggal együtt mért tömege 127 gramm volt és mivel a csomagolásra írt nettó tömeg 125 gramm, így szinte kizárt, hogy megvolt a megfelelő nettó tömeg.




6. Milfina trappista sajt, Aldi, 299 Ft / 125 g, 6,10 / 10 pont

Trappista sajtra jellemző szín, mely homogén a szeleteken. Nagyon enyhe, sajtra alig emlékeztető illat. Friss sajtra jellemző, enyhe, sós íz.




5. Szeletelt trappista sajt, Interspar, 209 Ft / 100 g, 6,25 / 10 pont

Trappista sajtra jellemzőtől kicsit világosabb szín, mely homogén a szeleteken. Enyhe, friss sajtra emlékeztető illat. Friss sajtra jellemző, enyhe, sós íz. Messze a legalacsonyabb egységárú termék, mely árához képest jól szerepelt a teszten.




4. Bluedino trappista sajt, Lidl, 299 Ft / 125 g, 6,30 / 10 pont

Jellegzetes trappista sajt szín, enyhe illat, kicsit morzsalékos, szintén friss sajtra emlékeztető enyhe íz. szinte ugyanaz mondható el a termékről mint a középmezőnyben végzett termékek mindegyikéről. Éretlen sajt benyomását keltette.




3. Tolle trappista sajt, Tesco, 379 Ft / 125 g, 6,55 / 10 pont

Jellegzetes trappista sajt szín, enyhe illattal párosulva. az állaga megfelelő, nem gumis, a szeletek szép formájúak, és könnyedén elválnak egymástól. Kissé savanykás, enyhén sós íz, de utóíz nélkül. A legnagyobb súlyt ennél a sajtnál mértük csomagolással együtt, így biztosan megfelelt a kívánt nettó tömegnek.




2. Reál trappista sajt (HU289), Élésker, 289 Ft / 125 g, 6,70 / 10 pont

Az üzletláncban két gyárból származó saját márkás szeletelt trappistát forgalmaztak a vásárlás pillanatában. Az egyik termék kifejezetten jól szerepelt, sőt, ár/érték arányban a legjobb volt. Jellegzetes szín mellet, enyhe illatot tapasztaltunk. Állaga nem gumis, nem morzsalékos, könnyen törik a szelet. Feltűnően finom ízt kaptunk a többi tesztelt termékhez képest.




1. Hortobágyi trappista sajt, Tesco, 379 Ft / 125 g, 7,10 / 10 pont

Nagyon szép szín, sötétebb a többi tesztelt termékénél. Finom enyhe illat, ami a régi idők finom trappistáját juttatta eszünkben. Nem gumis, megfelelően tömör, nem nyúlós, a szelet inkább törik mint szakad. Enyhén, finoman sós a termék. Egyenletesen erjedési lyukas. Végre egy igazi, nem friss sajt ízű trappista, mely nosztalgiát ébresztett bennünk. Egyetlen szépséghibája, hogy a 125 grammos nettó tömeg helyett 117 grammot mértünk csomagolással együtt. Mintha egy szelet kimaradt volna a csomagoláskor. Egy későbbi alkalommal vásárolt terméken ismételt kontrollmérést végeztünk, ennek eredménye 150 g volt, így nagy valószínűséggel csomagolási hiba történhetett a tesztelt sajt esetén, melybe egyszerűen „belenyúltunk”.




Összegzés:

Elmondható, hogy a szeletelt trappista sajtok néhány kivétellel közel azonos minőséget produkáltak, melyekkel egyáltalán nem voltunk megelégedve. A régi időkből megszokott érett trappista sajtoknak nyoma sem volt a termékek többségénél. Az összes kifogásolt sajtnál ugyanazt a problémát tapasztaltuk. Jól jelzi ezt, hogy a középmezőnyben végző hét termékek 1,40 ponton belüli értékelést kapott.
Felüdülés volt kóstolni az első két helyezett sajtot, melyek közül a második helyezett Reál saját márkás trappista emlékeztetett a keresett illatra, állagra és ízre, ez a termék az árát is figyelembe véve jó választásnak tűnik. Aki egy kicsit többet hajlandó fizetni a saját márkás termékek árainál, de még így sem többet a tradicionális gyártók termékeinek árainál, azoknak bátran ajánljuk az első helyen végzett Hortobágyi trappista sajtot, mely mind színével, illatával, állagával, mind ízével emlékeztetett bennünket a trappistaként ismert, érett, aromás sajtra.



Feltöltve: 2019-03-01

Forrás: Élelmiszerteszt

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 172820 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Miért olcsóbbak a nagy üzletláncok polcain található termékek?

Feltöltve: 2019-08-30

Az ízfokozók

Feltöltve: 2019-08-22

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére