Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Adalékanyagok a párizsiban

Napjainkban ki ne hallott volna az adalékanyagokról? Egyesek szerint az E-számokban rejlik az ördög, mások szükségesnek gondolják azokat. Ha igazságot nem is teszünk, azt bizonyosan megtudják cikkünkből, milyen adalékanyagok lehetnek a párizsiban.

Tény, hogy az ember az élelmiszerben az eredetit, természetest keresi, azonban tévhit, hogy minden E-szám mesterséges! Élelmiszer-adalékanyagnak nevezik azt az anyagot, amelyet – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, élelmiszerek jellemző összetevőjeként nem használnak, ám az élelmiszerhez technológiai célból hozzáadva annak részévé válik.

Milyen eredetűek az adalékanyagok?

Eredetük szerint két csoportba sorolhatók – természetes és mesterséges – az élelmiszer-adalékanyagok.

A természetes eredetű adalékanyagokat növényi, illetve állati nyersanyagokból állítják elő. Pl.: az E 120 számú (kosnil, kárminsav, kárminok) színezék, amelyet a Dactylopius coccus Costa rovar nőnemű példányainak szárított testéből extrakcióval állítják elő.

A mesterséges adalékanyagok nem találhatók meg a természetben, hanem szintetikus úton előállított kémiai anyagok. Pl.: az E 950 számú (aceszulfám-K) édesítőszer, amelyet egy véletlennek köszönhetően fedeztek fel néhány vegyi anyag reakciója során (édes ízt vett észre a kutató az ujjain).

Milyen célból alkalmaznak adalékanyagokat a gyártók?

Az adalékanyagok főbb csoportjai az élelmiszer-színezékek, édesítőszerek, tartósítószerek, antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, zselésítőanyagok, stabilizátorok, ízfokozók. Használatukkal jellemzően a termék állományának, színének, ízének javítását vagy az eltarthatóság növelését kívánják elérni a gyártók.

Színezékek azok az anyagok, melyeket az élelmiszer színének kialakítása vagy visszaállítása céljából használnak.
A tartósítószerek azok az anyagok, melyek a penészgombák, élesztők, baktériumok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Ide tartoznak például a nitritek és nitrátok [E249-252].
Az antioxidánsok is fokozzák az élelmiszerek eltarthatóságát, az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatok megakadályozásával vagy késleltetésével. Például a tokoferolok [E306-309].

Adalékanyag a sertés párizsiban?

Itthon közkedvelt felvágott a párizsi. Sokan szeretik ezt a húskészítményt. Adalékanyagként lehetnek benne a párizsi fizikai-kémiai állapotának megőrzésére használt stabilizátorok és a homogén keverék kialakítására emulgeálószerek (pl.:E 450-E 452 di-, tri- és polifoszfátok), íz illetve illat fokozásra ízfokozók (pl.: E 621 nátrium-glutamát) , a „hús szín” megőrzése vagy helyreállítása miatt színezékek (pl.: E 120 kosnil, kárminsav, kárminok), az állomány kialakításra sűrítő- és szilárdító anyagok (pl.: E 407a feldolgozott Euchema moszat, E 415 xantángumi, E 412 guargumi), az oxidációs romlás megelőzésére antioxidánsok (pl.: E300 aszkorbinsav, E 330 citromsav) és a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozására tartósítószerek (pl.: E 250 nátrium-nitrit) is.

Hogyan tájékozódhat a vásárló?

A tudatos vásárlót érdekli, hogy mi kerül az asztalára. Az adalékanyagok felhasználását fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán a termékben betöltött funkciója megjelölésével (pl.: tartósítószer, színezék stb.) az összetevők között. Érdemes tudni, hogy az E-szám használata nem kötelező, lehet csak az anyag nevét használni pl.: „ízfokozó: E 621” vagy „ízfokozó: nátrium-glutamát”. Különösen fontos a jelölés bizonyos vásárlói csoportok számára, hiszen egyes adalékanyagok az arra érzékenyek számára nem tolerálhatók.

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2018-05-31

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 257762 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére