Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Joghurt

Savanyított tejtermékek a legrégebb óta készített tejtermékek közé tartoznak, hiszen ebben a formában tovább eltartható, mint a friss tej. Kutatások szerint a Balkán félsziget őslakosai a trákok készítettek először joghurtot birkatejből.

Savanyított tejtermékek a legrégebb óta készített tejtermékek közé tartoznak, hiszen ebben a formában tovább eltartható, mint a friss tej. Kutatások szerint a Balkán félsziget őslakosai a trákok készítettek először joghurtot birkatejből. Ahogy széles körben kezdett elterjedni ez a remek étek, rengeteg legenda kélt útra vele egyidőben. Egyik ilyen történet volt az, amikor egy török orvos joghurt fogyasztásának előírásával kigyógyította a francia I. Ferencet gyomorpanaszaiból.

Eredetileg a joghurt keletkezése, mint jó néhány tejtermék a múltban, a véletlen műve volt. Az élelmiszergyártás fejlődésével azonosítani tudták a baktériumokat, melyek a termék ízvilágának kialakításában aktívan részt vesznek, azokat teljesítményük alapján osztályozták. Megfelelő hőmérsékleten, ami a meleget kedvelő baktériumok esetében 42 – 45 °C, a joghurtkultúrával beoltott tej átalakul joghurttá. Elegendő az előbb említett hőfokra melegített tejbe literenként 2 – 4 evőkanál általunk készített kész joghurtot keverni, az edényt nem teljesen légmentesen lezárni, és hőn tartva legalább hat órán át pihenni hagyni, és máris élvezhetjük ennek a valóban finom, és egészséges élelmiszernek friss ízét.

Tudok otthon joghurtot készíteni?

Aki otthoni joghurtgyártásra adná fejét, annak a következőképpen kell eljárnia. A készítés alapjában rendkívül egyszerű. A tejet forraljuk fel, hagyjuk lehűlni 42 – 45 °C-ra, majd keverjük bele egy habverővel a joghurtkultúrát! A beoltott tejet töltögessük ki csavaros tetejű pohárkákba, a tetejüket tegyük rá, de ne rögzítsük szorosan, hogy ne legyen légmentes a zárás. A pohárkákat tegyük joghurtkészítő gépbe, mely biztosítja az állandó hőmérsékletet. A joghurt körülbelül 6 – 8 óra alatt elkészül (például egy éjszaka alatt). Az érés folyamán a joghurtbaktériumok átalakítják a tejcukrot tejsavvá, melynek köszönhetően kellemesen savanykás ízű lesz a végtermék.

Aki nem akar pénzt áldozni egy joghurtkészítő gépre, kipróbálhatja egy széles szájú termosz edényben is az előállítást. A beoltott, és 42 – 45 °C hőfokú tejet töltse a termoszba, ne teljesen szorosan csavarja rá a tetejét, és tegye takarók közé. Lényeg, hogy a tej hőmérséklete legalább az előírt 6 – 8 órán át ne változzon. Ha „vágható” joghurtra vágyunk, ne keverjük össze a kész terméket, ha viszont krémes, lágy ízre fáj a fogunk, akkor egy habverővel egy perc alatt átalakíthatjuk az állagát. Első alkalommal valószínűleg be kell szereznünk a joghurt készítéséhez szükséges kultúrát, hacsak nem ad egy kedves ismerős pár kanálnyi kész joghurtot. Később viszont a saját magunk által készített joghurttal be tudjuk oltani a következő adagot, de ez ne legyen három napnál régebbi. A hatékonyság érdekében javasolt minden 10 – 12 alkalom után friss kultúrát beszerezni. Aki kísérletező kedvű, kipróbálhat egy török specialitást. A frissen elkészült joghurtot a túró készítéséhez hasonlóan egy tiszta konyharuhán át csöpögtesse le! Egy nagyon kellemes ízű krémjoghurt lesz az eredmény.

A joghurt mint csodaszer

A joghurt hagyományos gyártása folyamán alkalmazott mikroorganizmusok nem savállóak, ezért jórészt elpusztulnak a gyomorsav hatására, vagyis nagyon kevés juthat a bélrendszerbe, ahol az állítólagos pozitív hatását kifejtheti. A probiotikus mikroorganizmusok, melyek segítségével szintén készítenek joghurtot, ugyan túlélik ezt az akadályt, de ezek a bélrendszerre kifejtett valós pozitív hatása még bőséges kutatásra szorul. Az élelmiszergyártók mint tudjuk rendkívül élénk fantáziával vannak megáldva, és minden olyan dologra kapnak, melyből pénzt tudnak csinálni. Teljesen mindegy, hogy sok pénzbe kerülő „szuper” joghurtról van szó, esetleg egy olcsóbb márkáról, vagy saját készítésűről, a hatás ugyanaz.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2014-04-24

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 266987 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére