Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● sajt ● kolbász ● prémium ● minőség ● parasztkolbász ● trappista sajt ● szárazkolbász ● füstölt ● élelmiszerárak ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● libazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● kacsazsír ● ksh ● húspép ● kifli ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● fonott kalács ● kalács ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● vesebab ● négerbab ● fehér bab ● bírság ● gyöngybab ● bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● párizsi ● tejtermék ● felvágott ● fűszerpaprika ● húsüzem ● húskészítmény ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● szennyezettség ● kenyér ●

Ízfokozók

Az ízfokozók olyan anyagok, melyek nevükhöz híven erősítik az ízeket, vagy akár újakat alakítanak ki az élelmiszerekben. A múlt század elején Ikeda Kikunae japán vegyészprofesszor fedezte fel a négy alapíz mellett az ötödiket, az umami-t.

Mint nevük is mutatja, az ízfokozók olyan anyagok, melyek valóban erősítik az ízeket, vagy akár újakat alakítanak ki az élelmiszerekben. A múlt század elején Ikeda Kikunae japán vegyészprofesszor fedezte fel a négy alapíz mellett az ötödiket, az umami-t, ami körülbelül annyit jelent, hogy „hús ízű, telt ízű”. Ő volt az, aki egy tengeri hínárból először kivonta a mononátrium-glutamátot, és rájött annak, illetve a tengeri hínár ízerősítő hatására. Megszületett az első ízfokozó

Mire jók az ízfokozók?

Az élelmiszerek feldolgozása közben, a különböző gyártási folyamatok alatt az összetevők íze meglehetősen alábbhagy, ízfokozókkal viszont el lehet érni, hogy ezeket az „elveszett” ízeket visszanyerjék, a húsnak így ismét hús íze, a halnak hal íze lesz.

Van hátránya az ízfokozók használatának?

Az ízfokozóknak van egy valós hátrányuk: csökkentik, illetve elnyomják az ember jólakottság érzetét, ezért akaratlanul is többet eszünk, mint kellene. Nem olyan könnyű letenni a burgonyachipses tasakot a tévé előtt. Ez hosszú távon túlsúlyhoz, elhízáshoz vezethet. Emellett hallani bizonyos híreket is, melyek arról szólnak, a glutamátok bevitele fejfájást, erős szívdobogást okozhat. Ezek azonban a mai napig nem igazolt, és bizonyított tények. Mégis, az utóbbi években a fogyasztók körében elterjedt a hír, miszerint az ízfokozók károsak a szervezetre, emiatt erőssé vált az adalék iránti ellenszenv.

Valamit ki kellett találni

Mint említettük, az ízfokozók „csodát” tudnak művelni egyes készételek, gyorséttermi ételek, húskészítmények ízvilágában, ezért nem tettek le a gyártók arról, hogy valamivel ne pótolják azok hiányát. Megjelentek az üzletek polcain a régi termékek egy új, hangzatos jelöléssel: „ízfokozók nélkül”. Ha az ember elolvassa a hátoldalon lévő összetevők listáját, gyakran feltűnik egy név: „élesztőkivonat”. Az élesztőkivonat egyik alkotóeleme a glutamát, tehát ha ízfokozót nem is, de glutamátot sikerült a termékbe csempészni. Hogy miért nem ízfokozóként tüntetik fel? Azért, mert az élesztőkivonat nem egy önálló, tiszta vegyi anyag, hanem egyfajta keverék, mely ugyan glutamátot tartalmaz, de nem tisztán abból áll, ezért nem számít ízfokozónak, és nincs E-száma sem.

Kell félnünk a glutamáttól?

A kutatások mai állása szerint a rettegés alaptalannak tűnik. Amikor glutamátokról beszélünk, tulajdonképpen a glutaminsav sójáról van szó, mely szinte minden fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul, sokszor nagyobb mennyiségben, mint amennyit egy csomag zacskós leves tartalmaz. Például 10 dkg paradicsomban 140 milligramm található, de az olasz parmezán sajt 100 grammonként már 1200 milligrammot. Az élesztőkivonat glutamát tartalma mindössze 5 %.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2014-04-22

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 209704 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Októberben 2,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-11-12

A hízott liba és kacsamáj termelése,valamint a hízott máj jelentősége a gasztronómiában

Feltöltve: 2019-11-11

A térfogatnövelő, vagy sűrítő szerek

Feltöltve: 2019-10-28

A starterkultúrás szárazáru gyártás - avagy miért savanyú a kolbászunk?

Feltöltve: 2019-10-18

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére