Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Tartósítószerek

Bizonyos esetekben a penészgombák, élesztőgombák elengedhetetlen segítőként funkcionálnak egyes élelmiszerek előállításakor, gondoljunk csak a penészes sajtokra, a téli szalámira, a sörre, vagy a savanyú káposztára, de ide sorolható valamennyi élesztővel, kovásszal készült péksütemény is. Problémákat olyan mikroorganizmusok okozhatnak, amelyek anyagcseréjük folyamán méreganyagokat termelnek, és emiatt romlott ételt fogyaszthatunk.

A mikroorganizmusok által okozott ételmérgezés komoly következményekkel, akár halállal is járhat. A bakteriális fertőzések mellett a különféle penészgombák az anyagcseréjük folyamán erős mérgeket képesek előállítani, veszélyeztetve ezzel egészségünket. Pár éve olvashattunk a penészgombával fertőzött őrölt pirospaprikában talált aflatoxinról, annak májkárosítós, és rákkeltő hatásáról. Sajnos a méreganyagok zöme hő hatására nem semlegesítődik, ezért hiába sütjük meg a romlott húst, gondolva ezzel, hogy úgyis elpusztulnak a baktériumok, az általuk termelt káros anyagok bizony sértetlenek maradnak.A jelzett veszélyek elkerülése érdekében az élelmiszeripar különféle tartósítószereket vet be a gyártás folyamán, melyek fő feladata a káros mikroorganizmusok szaporodásának fékezése, illetve annak megállítása. Ahhoz, hogy a védelem széles spektrumú legyen, tehát minél többféle kórokozó ellen legyen hatásos a küzdelem, a tartósítószereket egymással kombinálva alkalmazzák. Vannak olyanok köztük, melyeket belekevernek az élelmiszerekbe, és vannak olyanok is, melyeket felületi kezelésre használnak, például egyes sajtok külső kérgén, vagy bizonyos citrus gyümölcsök héján, melyet eleve nem fogyasztunk el.A tartósítószerek alkalmazása az élelmiszerekben természetesen szigorú mennyiségi határokhoz van kötve. Az egyik talán legismertebb, és leggyakrabban alkalmazott tartósítószer a nátrium-nitrit, vagy E250. Majdnem minden továbbfeldolgozott hústermék – kolbászok, szalámik, sonkák, felvágottak - összetevő listájának utolsó szereplőjeként tűnik fel. Szinte minden baktériumot kinyuvaszt, és színstabilizátorként is kiváló szolgálatot tesz. Olykor nitrites pác-sóként találkozhatunk vele, bár ebben az esetben ez már egy keveréket jelent. A nitrites pácsó általában 99,5 % konyhasó, és 0,5 % nátrium-nitrit keveréke. Nagyjából elmondható, hogy 100 kg kolbászáru egy evőkanálnyi E250 adalékot tartalmaz. Nagyjából napi 2-3 kg kolbászt, vagy felvágottat kéne elfogyasztanunk ahhoz, hogy elkezdhessünk aggódni egészségünkért. Ebben az esetben azonban már nem feltétlenül csak a nátrium-nitrit miatt.Az összetevők listájában ezeket az anyagokat tartósítószerként jelölik, melyek után vagy az úgynevezett E-szám (pl. E250), vagy pedig maga a vegyület neve áll.A szintén konzerváló hatású ecet, cukor, vagy só természetesen nem tartósítószerként, hanem összetevőként jelenik meg az összetevő listában.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-02-08

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 313725 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére