Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Mi a Hungarikum ?

Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, melyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természetei érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.

Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, melyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természetei érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.

Ez a megfogalmazás a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012 július 1-ével lépett hatályba, és pontosan meghatározza, hogy mi számít hungarikumnak.



Jelenleg is futó sorozatainkban, a gyümölcsöket, zöldségeket és a köreteket veszük sorra. Emellett újabb sorozatot indítunk, melyben a hungarikumokat mutatjuk be. Terveink szerint minden blokkunk egy hungarikumról szól majd, melyek élelmiszerek, élelmiszeripari alapanyagok, vagy egyéb étkezésekhez köthető élvezeti cikkek.



Csabai kolbász vagy vastagkolbász



2013. szeptember 24-én lett hivatalosan hungarikum. Békéscsaba sajátos, hagyományos házipari, kézműves terméke, melynek készítése ma is élő néphagyomány, mely több mint száz éve, generációkon keresztül szinte semmit nem változott.



A Csabai kolbász kézműves jellege és minősége miatt prémium kategóriájú termék, szigorúan meghatározott alapanyagokból készül, eredetvédett. Ízét, zamatát a kiváló minőségű érett, száraz sertéshús mellett a felhasznált fűszerek harmóniája adja meg. Egyedisége a – más tájaktól eltérően a – a bőségesen adagolt fűszerpaprikában rejlik, amelynek színét és egyedi, jellegzetesen „csabai” ízét köszönheti. A fűszerek az érlelést követően egyetlen harmonikus kolbász-ízzé olvadnak, melyben a többi fűszer mellett csak a paprika aromája és csípőssége uralkodhat. Borsot nem tartalmaz, Tartósítása sóval és füstöléssel történik, mesterséges anyagok használata nélkül. A vékonykolbászt 3-3 napig, a vastagkolbászt 6-8 napig füstölik. Békéscsabán egyaránt készül vékony és vastagkolbász, mely utóbbit máshol – tévesen – szaláminak hívnak, ugyanis a szaláminak a 4 mm szemcseméretnél kisebbre, kolbásznak pedig a 4 mm szemcseméretnél nagyobbra aprított húsból készült terméket nevezzük. A nagyobbra aprított hús felhasználása miatt hívják helyesen a csabai vastagkolbászt kolbásznak. A kolbászkészítés máig élő hagyomány Békéscsabán, melyet családok százai ápolnak. A receptúra és az előállítás fortélyai apáról fiúra öröklődnek. Mindezek összessége eredményezi a Csabai kolbász gazdag sokszínűségét.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2017-09-18

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 288625 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére