Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

Foszfátok az élelmiszerekben

A mesterséges foszfátok az élelmiszeripar Jolly Jokerei. Felhasználásuk igen széleskörű. A termékek összetevőinek listájában a következő „álneveken” szerepelnek: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E1410, E1412, E1413, E1414, E1442, hol ilyen, hol olyan feladattal megbízva.

Tartósítószerként megtalálhatjuk húskészítményekben, kolbászokban, halkonzervekben, sütőipari termékekben, fast food ételekben. Stabilizátorként, sűrítőanyagként tejtermékekben tűnik fel, de azt a feladatot is megkapta, hogy a kóla színét megóvja a teljes megfeketedéstől. Csomósodásgátló tulajdonsága miatt előszeretettel használják pudingporokban, bébiételekben. Egy igazi foszfátbomba a háztartásban a sütőpor a maga 1000 mg/tasak adagjával. Ember legyen a talpán, aki ezek tudatában képes még figyelemmel kísérni a napi dózisát, melyet a szakemberek napi maximum 800-1000 milligrammban határoznak meg természetesen korosztálytól függően!

Sok élelmiszer alapból is tartalmaz különféle természetes foszfátokat, de ezek feldolgozása a szervezetünk számára nem jelent különösebb problémát. Természetes foszfátokra egyébként nagyon is szükségünk van anyagcserénk során. A gond akkor kezdődik, amikor mesterséges társaival kell megküzdenie vesénknek. Szinte alig találni olyan feldolgozott élelmiszert, amiből kifelejtették volna ezt az univerzális anyagot.

Az aktuális kutatások is igazolják, hogy a napjainkban tapasztalható egyre emelkedő foszfát bevitel negatívan befolyásolja egészségi állapotunkat. Vesebetegeknek kifejezetten ügyelni kell arra, milyen élelmiszereket fogyasztanak, hiszen számukra a foszfátok akár életveszélyt is jelenthetnek. Akkor se dőljünk hátra megnyugodva, ha egyébként egészségesek vagyunk, mert számunkra sem teljesen veszélytelen anyagról beszélünk. A fokozott foszfátbevitel elősegíti az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás kialakulását. A kalcium foszfát lerakódhat az érfalakon, ezzel növelve a szívinfarktus, vagy agyvérzés esélyét, és akkor még nem beszéltünk a bőr idő előtti öregedésről.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-07-17

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 172806 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Miért olcsóbbak a nagy üzletláncok polcain található termékek?

Feltöltve: 2019-08-30

Az ízfokozók

Feltöltve: 2019-08-22

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére