Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Gyorspácolt "húsvéti sonkákat" kóstoltunk - felállítottuk a hetes sorrendet

Úgy döntöttünk, idén gyorspácolású hústermékeket tesztelünk húsvétra - bejártuk a legnagyobb boltokat, vakon pontoztunk. Ha nincs kedved/időd otthon főzni a sonkát, figyelj!

A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót.

Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst és több hozzáadott anyagot tartalmaz.

A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak.

Valójában pedig nincs is húsvéti sonka, nem létezik ilyen meghatározás. Ilyen sonkák közül válogathatunk a boltokban:Parasztsonka

Comb vagy lapocka, egészben vagy szeletelve forgalmazzák, minimum 30 napos érleléssel, 5 százalékos sótartalommal.Nyers sonka

Comb vagy lapocka, pácolják, maximum 5 százalékos a sótartalom.Hőkezelt sonka

A sótartalom maximum 3,5 százalék, főtt, sült és főtt-sült változat létezik.A formában vagy bélben hőkezelt sonkák

Maximum 2,7 százalék sótartalom, ezek kevéssé népszerűek a magyarok körében.Sonkája kizárólag a sertésnek van

Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.Na de mi az a gyorspácolt sonka, ami minden hipermarketben ott van?A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, így pedig néhány hét alatt beérik.A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják.

Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás – figyelmeztetett a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.Tesztünk előtt jártunk az Aldiban, Lidlben, Tescoban, Sparban, a többi nagyobb hálózatnál nem találtunk főtt sonkaféleséget – végül összesen hétféle gyorspácolású vákuumos terméket gyűjtöttünk be:főtt combsonkát

lapockát

lapocksonkát

tarját

és vaktesztes kóstolás alapján felállítottuk saját sorrendünket egy ötös skálán pontozva.Külsőre egyébként nehéz megkülönböztetni a gyorspácolt és hagyományosan pácolt termékeket. A felszeleteléskor viszont rögtön kibújik a szög a zsákból...A tesztelés szubjektív, nem szakértői véleményt tükröz, a sorrendet pontozással állítottuk fel a vakteszt alapján.

Forrás: Nosalty ▶▶

Feltöltve: 2017-04-07

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 267015 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére