Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

A tartós tejre rendezkedett be a piac

Hiába csökkent a friss tej forgalmi adója januárban 5 százalékra, a vásárlók még mindig a hosszabb ideig eltartható termékeket keresik a boltokban. A terméktanács szerint a hazai ipar is a tartós tejek készítésére rendezkedett be.

Hiába keresik a vásárlók az olcsóbb tartós tejeket a boltokban, kénytelenek csalódottan levenni a polcokról a tavalyinál drágább termékeket. Az áremelkedés prózai oka, hogy a múlt év végén jelentősen nőttek a felvásárlási árak a hazai tejpiacon, ami nyilván a fogyasztói árakban is megjelent. Ráadásul a január elsejétől életbe lépő áfacsökkentés is csupán a friss tejekre vonatkozik. Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: a fogyasztói és a kiskereskedelmi láncok visszajelzései alapján nagy problémát jelent, hogy a vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy az alacsonyabb forgalmi adó csak a friss tejre vonatkozik, a tartós termékeket továbbra is 18 százalékos áfa terheli.

Ráadásul az iparágban is kisebb tanácstalanság alakult ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire vonatkoztatható az alacsonyabb adókulcs. A jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy a tej áfakulcsa 5 százalék, ami alól az anyatej, illetve a magas hőmérsékleten sterilizált tejek – az UHT és az ESL termékek, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint 130 Celsius-fok feletti hőkezeléssel készülnek – képeznek kivételt. Így például egy 100 fokon hőkezelt tej elvileg 5 százalékos adókulccsal kerülhet a piacra. Ezen termékek iránt egyébként az év első két hetében már érzékelhetően nőtt az érdeklődés, mivel az eltarthatósági idejük hosszabb a széles körben ismert friss tejnél.

Ma a teljes forgalom 15 százalékát teszik ki az 5 napos eltarthatósági idővel készülő tejek, míg a legtöbb a tartós tejekből fogy. Mélykuti Tibor szerint a tejipar – a kiskereskedelem és a fogyasztók elvárásai miatt – erre a technológiára rendezkedett be, a magyar tehenészetekből származó nyers tej több mint harminc százalékából ultrahőkezelt (UHT) tej készül és kerül a boltok polcaira. Az elnök úgy látja, hiányzik az a hűtési lánc a rendszerből.

Éppen ezért a terméktanács továbbra is azt szeretné elérni, hogy az alacsonyabb áfakulcsot a kormány a teljes termékkategóriára kiterjessze, a tartós tejek mellett pedig a túró és a tejföl is kerüljön be az 5 százalékos áfakörbe. Ezzel a lépéssel egyébként biztosítani lehetne azt a mára kedvezően kialakult helyzetet is, miszerint a boltok polcain a dobozos tejek 85 százaléka hazai. Ez az arány 2011-ben még alig érte el a 10 százalékot.

Forrás: NAK ▶▶

Feltöltve: 2017-02-06

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 172816 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Miért olcsóbbak a nagy üzletláncok polcain található termékek?

Feltöltve: 2019-08-30

Az ízfokozók

Feltöltve: 2019-08-22

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére