Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Valódi hús kerülhet mostantól a virslikbe húsipari hulladék helyett

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége.

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket. A szakma szerint ezzel garantáltan javulni fog a hazai termékek minősége.


Eltünteti a silány minőségű húskészítményeket a boltok polcairól a Magyar Élelmiszerkönyv legutóbbi módosítása. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet többek közt a termékek sótartalmát, a zsír-fehérje arányokat és a készítmények hústartalmát szabályozza.


A legfontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyártók a termék hústartalmába beleszámíthatták a mechanikailag lefejtett (msm) húst is - ami gyakorlatilag húsipari mellékterméknek felel meg -, ezentúl a feltüntetett jelölés csak a valós hústartalmat tükrözheti.


Az úgynevezett msm technológia egyébként egyfajta újrahasznosítást jelent, amikor a csontokról a húscafatok mellett zsírt, inakat, illetve ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt fejtenek le.


Korábban számtalanszor előfordult, hogy a gyengébb minőségű húskészítményeknél - párizsik, felvágottak és virslik esetében - ezzel a „költséghatékony” megoldással éltek a gyártók. Ennek a gyakorlatnak vet véget a földművelésügyi miniszter mostani rendeletmódosítása. Így ha ezután az ember levesz egy virslit a polcról és azt látja, hogy 60 százalék a termék hústartalma, akkor biztos lehet abban, hogy az valóban húst és nem porcokat vagy csontról lebontott mellékterméket tartalmaz.


Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára szerint a szabályozás változása egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Elmondta: a gépi szeparált húsokra vonatkozó szigorítás is elsősorban a minőség irányába tett lépésként értékelhető. – A fogyasztó ugyanis nem adalékanyagokat és különböző, nem húsalapú fehérjét szeretne viszontlátni a termékben, hanem valódi húsból készült árut kíván fogyasztani - emelte ki. Hozzátette: a legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, az előírások szigorításával viszont minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz a jó minőség előállítása.


Véleménye szerint a módosításnak köszönhetően tovább nőhet a különbség az import és a hazai áru minősége közt, a szabályozás ugyanis a külföldről érkező termékre nem vonatkozik. – A magyar termék eddig is kiváló volt, a mostani módosítással azonban garantáltan tovább nő a hazai áruféleségek színvonala - jegyezte meg. A főtitkár szerint előfordulhat, hogy az intézkedés hatással lesz az árakra, bár ennek mértéke a gyártó és a kereskedő közti alku függvénye. Ugyanakkor véleménye szerint a végső döntést így is a vásárlók hozzák majd meg, a fogyasztói választástól függ, hogy a magasabb minőségi követelményeknek köszönhetően versenyelőnybe kerülnek-e a magyar húskészítmények a hazai piacon.


Németh Antal iparági szakértő, a VHT korábbi elnöke szerint: az intézkedés amellett, hogy pontosítja, mit lehet húsnak nevezni egy termék jelölése során, az elvárt minimális hússzázalékot is megemeli az egyes készítményeknél. A virsli és a párizsi esetében ez az arány 51 százalék lesz, a termék pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhat mechanikusan lefejtett húst. Emellett a sótartalom is csökken, a pácolt, nyers sonkák esetében fokozatosan 5, a főtt sonkáknál pedig 3,5 százalékra.


Forrás: Agrotrend ▶▶

Feltöltve: 2016-08-10

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 257755 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére