Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● sajt ● kolbász ● prémium ● minőség ● parasztkolbász ● trappista sajt ● szárazkolbász ● füstölt ● élelmiszerárak ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● libazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● kacsazsír ● ksh ● húspép ● kifli ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● fonott kalács ● kalács ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● vesebab ● négerbab ● fehér bab ● bírság ● gyöngybab ● bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● párizsi ● tejtermék ● felvágott ● fűszerpaprika ● húsüzem ● húskészítmény ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● szennyezettség ● kenyér ●

A fagyasztott és a gyorsfagyasztott húsok közötti különbségek, jellemzőik.

A fagyasztás az egyik legmegfelelőbb tartósítási mód, amely például a hús eredeti tulajdonságait csak kis mértékben változtatja meg. A fagyasztás lényegesen lassítja a kémiai változásokat és a baktériumok szaporodását.

Fagyasztásnak nevezik azt a fizikai tartósítási módszert, amikor a hús maghőmérséklete -10 és -18 °C fok közötti értékre kerül lehűtésre. A fagyasztás az egyik legmegfelelőbb tartósítási mód, amely például a hús eredeti tulajdonságait csak kis mértékben változtatja meg. A fagyasztás lényegesen lassítja a kémiai változásokat és a baktériumok szaporodását. A legtöbb baktériumfajnak 25 °C fok feletti az optimális szaporodási hőmérséklete. A baktériumok nagy részének a szaporodása már 0 - 4 °C fokos, úgynevezett előhűtött hűtőtárolás folyamán is nagyon lassú. Ezért tartható ezen a hőmérsékleten 4-8 napig is frissen a húsunk a szobahőmérséklettel szemben.

Na de vissza az eredeti témánkhoz, a fagyasztáshoz.

A hús szövettani elváltozásainak szempontjából a fagyasztás sebességének jelentős szerepe van. A kifagyasztott víz aránya a fagyasztás hőmérsékletének csökkenésével kezdetben gyorsan növekszik, később ez a folyamat lelassul és -18 °C fokon, cca. 98 %-os értéket ér el. A fagyasztási folyamat során a víztartalom nagy része jéggé fagy, ami jelentős változást okoz a hússzövetek szerkezetében. Az elváltozások részben megfordíthatók és ezzel nem befolyásolják az ismét felengedett hús minőségét, részben pedig nem fordíthatók meg, ezáltal rontják a hús minőségét. Ha a folyamatok kedvezőek, akkor a friss és a felengedett hús közötti különbség alig állapítható meg, ha viszont eltérnek a helyesnek ismert eljárástól, minőségi romlások adódhatnak.

A fagyás sebességét befolyásolják a fagyasztandó termék geometriai méretei, a légmozgás sebessége, a hűtőközeg hőmérséklete és a termék szöveti összetétele is.

Lassú fagyasztáskor a húsokat cca. -20 °C fok hőmérsékletű levegőn, gyenge légmozgás mellett fagyasztják meg. A húsokban a kristályképződés lassú, kevés, de nagy jégkristály képződik. A nagy jégkristályok felsértik a sejtfalakat és felengedtetéskor sok lesz a sejtnedv veszteség. A sejtnedvvel értékes fehérjék és íz anyagok is eltávoznak.

Gyorsfagyasztáskor a húsokat nagyon alacsony hőmérsékleten cca. -40 °C fokon, intenzíven fagyasztják, a víz nagyon sok helyen egyszerre kezd megfagyni. Mire az apró kristályok megnőnének, a víz (sejtnedv) legnagyobb része már megfagyott. A sejtfal roncsolódása elmarad és visszamelegítéskor a sejtnedv veszteség minimális.

Amennyiben a fagyasztott csomagolt termékre az a megjegyzés kerül, hogy gyorsfagyasztott, mindenképpen jobb minőségű terméket kapunk a felolvasztás után, mintha a húst lassú fagyasztással hűtötték volna. Ebben az esetben a csomagoláson a lassú szó általában elmarad és „csak” fagyasztott jelzéssel illetik az ilyen termékeket.

Érdemes tehát figyelni az ilyen részletekre. Ha fagyasztott terméket vásárolunk, az lehetőleg gyorsfagyasztott legyen. Így a felolvasztás után jobb minőségű árut kapunk, ami közelebb áll a fagyasztás előtti állapothoz, és a kiolvasztási veszteségünk is biztosan kevesebb lesz.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-10-08

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 209660 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Októberben 2,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-11-12

A hízott liba és kacsamáj termelése,valamint a hízott máj jelentősége a gasztronómiában

Feltöltve: 2019-11-11

A térfogatnövelő, vagy sűrítő szerek

Feltöltve: 2019-10-28

A starterkultúrás szárazáru gyártás - avagy miért savanyú a kolbászunk?

Feltöltve: 2019-10-18

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére