Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

Termékjelölések - Árulkodó sorrend

Az összes Magyarországon forgalomba hozott előre csomagolt élelmiszeren kötelezően fel kell tüntetni az összetevőket. A sor elejére az kerül, amelyből a legtöbbet tartalmazza, leghátulra amiből a legkevesebbet.

Az összes Magyarországon forgalomba helyezett élelmiszeren kötelezően fel kell tüntetni az összetevőket, minimum 0.9 mm betűmérettel. A továbbiakban néhány szabály a legfontosabbak közül.

Mielőtt a száraz adatokat folytatnánk, egy nagyon fontos, a termék minőségére utaló szabályra hívnánk fel a figyelmet.

Az összetevőket abban a sorrendben kötelező feltüntetni, amilyen arányban megtalálhatók a termékben. Például ha egy húskészítmény első összetevője az ivóvíz és csak azt követően jön a felsorolásban a többi anyag, akkor meglehetősen gyenge minőségű termékről lehet szó. Ha egy májas összetevői között nem a máj az első, hanem azt a háj vagy egyéb zsíros alkotóelem megelőzi, nem beszélhetünk jó minőségű termékről. Tehát érdemes elolvasni a termék összetevőit, és a sorrendjük árulkodó lehet a számunkra.

Folytatva a szárazabb és inkább informatív adatokat, megjegyezzük, hogy amennyiben a termék csomagolásának mérete kisebb mint 80 cm2, csak akkor elegendő 0.9 mm betűméret, 80 cm2 csomagolási méret felett már 1.2 mm kell legyen a betűméret.

Ahogy csökken a termék és ezzel a csomagolás mérete arányosan csökken a feltüntetendő információk sora. De a 10 cm2 méretnél kisebb csomagolás esetén is szerepelnie kell a terméken a legfontosabb adatoknak, 0.9 mm méretben, melyek a következők: név, allergének, nettó mennyiség, minőségmegőrzési idő. Amennyiben ezek valamelyike hiányzik egy termékről, helytelen jelölésről beszélünk. A tápérték jelölés is szabályokhoz van kötve. A 25 cm2 kisebb csomagolású termékek esetén nem kötelező feltűntetni, de fölötte igen.

A „minőségmegőrzési idő” szavakat kell kövesse a dátum, nap/hónap/év sorrendben. Az év elhagyható, ha nap és hónap megadásával is egyértelműen megadható a minőségmegőrzési idő. Például ha egy 3 hónapnál rövidebb szavatossági idejű termékről beszélünk, a hónap és a nap egyértelműen megadja a minőségmegőrzési időt.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat mindenképpen fel kell tüntetni a terméken, akkor is ha a már említett 10 cm2 méretnél kisebb a csomagolás mérete. Erre más színű, vagy aláhúzott, esetleg más betűtípusú szöveg alkalmazható.

Marha, baromfi, sertés és bárányhús valamint még néhány állati eredetű termék esetében a terméken jelölni kell az országot, ahol az állatot nevelték és levágták. Sőt, a főbb összetevők eredetét is jelezni kell, ha nem ugyanonnan származnak, mint a késztermék (például: szlovák tejből készült, Ausztriában előállított termék).

Amennyiben bővebb információt szeretne kapni a témáról, látogasson el az alábbi honlapra, ahol az EU. rendelet teljes szövege olvasható.

http://www.safebrand.hu/FTP/eu_rendelet_1169_2011_hun.pdf

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-10-07

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 203756 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A fagyasztott és a gyorsfagyasztott húsok közötti különbségek, jellemzőik.

Feltöltve: 2019-10-08

Termékjelölések - Árulkodó sorrend

Feltöltve: 2019-10-07

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére