Az összes Magyarországon forgalomba hozott előre csomagolt élelmiszeren kötelezően fel kell tüntetni az összetevőket. A sor elejére az kerül, amelyből a legtöbbet tartalmazza, leghátulra amiből a legkevesebbet.
Az összes Magyarországon forgalomba helyezett élelmiszeren kötelezően fel kell tüntetni az összetevőket, minimum 0.9 mm betűmérettel. A továbbiakban néhány szabály a legfontosabbak közül.
Mielőtt a száraz adatokat folytatnánk, egy nagyon fontos, a termék minőségére utaló szabályra hívnánk fel a figyelmet.
Az összetevőket abban a sorrendben kötelező feltüntetni, amilyen arányban megtalálhatók a termékben. Például ha egy húskészítmény első összetevője az ivóvíz és csak azt követően jön a felsorolásban a többi anyag, akkor meglehetősen gyenge minőségű termékről lehet szó. Ha egy májas összetevői között nem a máj az első, hanem azt a háj vagy egyéb zsíros alkotóelem megelőzi, nem beszélhetünk jó minőségű termékről. Tehát érdemes elolvasni a termék összetevőit, és a sorrendjük árulkodó lehet a számunkra.
Folytatva a szárazabb és inkább informatív adatokat, megjegyezzük, hogy amennyiben a termék csomagolásának mérete kisebb mint 80 cm2, csak akkor elegendő 0.9 mm betűméret, 80 cm2 csomagolási méret felett már 1.2 mm kell legyen a betűméret.
Ahogy csökken a termék és ezzel a csomagolás mérete arányosan csökken a feltüntetendő információk sora. De a 10 cm2 méretnél kisebb csomagolás esetén is szerepelnie kell a terméken a legfontosabb adatoknak, 0.9 mm méretben, melyek a következők: név, allergének, nettó mennyiség, minőségmegőrzési idő. Amennyiben ezek valamelyike hiányzik egy termékről, helytelen jelölésről beszélünk. A tápérték jelölés is szabályokhoz van kötve. A 25 cm2 kisebb csomagolású termékek esetén nem kötelező feltűntetni, de fölötte igen.
A „minőségmegőrzési idő” szavakat kell kövesse a dátum, nap/hónap/év sorrendben. Az év elhagyható, ha nap és hónap megadásával is egyértelműen megadható a minőségmegőrzési idő. Például ha egy 3 hónapnál rövidebb szavatossági idejű termékről beszélünk, a hónap és a nap egyértelműen megadja a minőségmegőrzési időt.
Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat mindenképpen fel kell tüntetni a terméken, akkor is ha a már említett 10 cm2 méretnél kisebb a csomagolás mérete. Erre más színű, vagy aláhúzott, esetleg más betűtípusú szöveg alkalmazható.
Marha, baromfi, sertés és bárányhús valamint még néhány állati eredetű termék esetében a terméken jelölni kell az országot, ahol az állatot nevelték és levágták. Sőt, a főbb összetevők eredetét is jelezni kell, ha nem ugyanonnan származnak, mint a késztermék (például: szlovák tejből készült, Ausztriában előállított termék).
Amennyiben bővebb információt szeretne kapni a témáról, látogasson el az alábbi honlapra, ahol az EU. rendelet teljes szövege olvasható.
http://www.safebrand.hu/FTP/eu_rendelet_1169_2011_hun.pdf
Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶
Feltöltve: 2019-10-07
Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!
Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!
Eddig 230630 látogatónk volt
Feltöltve: 2019-12-04
Feltöltve: 2019-11-27
Feltöltve: 2019-11-12
Feltöltve: 2019-11-11
Feltöltve: 2019-06-03
Feltöltve: 2019-04-15
Feltöltve: 2019-04-09
Feltöltve: 2019-03-08
Feltöltve: 2019-12-04
Feltöltve: 2018-02-28
Feltöltve: 2017-11-11
Feltöltve: 2017-11-06
© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar