Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Kolbász - ha ezt a nevet kimondjuk, minden magyar ember tudja, hogy mit takar ez a név. Szeretjük, nagyon sokan magunknak készítjük, hiszen vidéken régen szinte minden családban volt disznóvágás. A nyárra már jól kiszáradt kolbász a mezőgazdasági munkásemberek biztonságos, laktató reggelije, ebédje volt kinn a szántóföldeken. Még magyar közmondás is született e nemes élelmiszerről, mely a gazdagságot jelképezte, -„olyan jól megy, hogy még a kerítés is kolbászból van”.

Persze, mindenkinek van saját tuti receptje, hogy milyen is a jó kolbász, de valami azonos, az a hús és a szalonna –aminek aránya lehet változó, attól függően, hogy zsírosabb vagy szárazabb kolbászt szeretnénk, hamarabb vagy csak hetek-hónapok múlva szeretnénk fogyasztani. A fűszerezés is a són kívül általában e négy alapvető fűszerre korlátozódik, (kömény, bors, fokhagyma, paprika) ki-ki változó mennyiségben, vagy egy-egy fűszert kihagyva, hagyni, hogy a másik fűszer dominánsként kerüljön előtérbe az ízek harmóniájában, aki csípősen szereti, még egy kis erős paprikát is bevet a számára jó kolbász érdekében.
És nem utolsósorban a füstölés, ami aztán a pontot teszi fel az i-re, ott játszódnak le azok a biokémiai folyamatok, amelyek a bélbe töltött nyers befűszerezett húst kolbásszá varázsolja, mert bármilyen finom a fűszerezés, a füstölés az egyik legfontosabb művelete a kolbászkészítésnek.
A szárítás a kamrákban kicsit gyorsított (gyorsan fogyott) mert a család egy része alig tudta kivárni, hogy néhány nap, hét eltelte után megkóstolják a finom házikolbászt.

A nagyüzemi kolbászgyártás

Az élelmiszeripari üzemek régóta gyártanak nagyüzemileg is kolbászt, megfelelő szabályozott körülmények között végzik a receptúrák kidolgozását, darálást, keverést, töltést, füstölést, szárítást, hogy hozzánk, fogyasztókhoz jó minőségű termékek jussanak.

Az egyik kolbász jelölését olvasva viszont, az összetevő lista megdöbbentett.

Hogyan került a kolbászba sertésbőr és miért?


CSÍPŐS KOLBÁSZ(szárításos érleléssel készült)
Füstölt szárazkolbász, védőgázas csomagolásban

Összetevők: Sertéshús, sertésszalonna, sertésbőr, nitrites sókeverék (étkezési só, tartósítószer, nátrium nitrit), fűszerkeverék (dextróz, fűszerek, ízfokozó (nátrium glutamát, színezékek (paprika kivonat, kárminok) aromák, étkezési só, fűszerkivonatok.

Kicsit utánanézve, a jelenleg hatályban lévő Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról - találjuk az alábbi szabályozást a kolbászokra vonatkozóan.

Mindjárt meg is jegyzem, ebben szó sincs a sertésbőrről, mint a kolbászhoz felhasználható alapanyag.

„Érlelt kolbászok”

Természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, vékony kolbász esetében legfeljebb 38mm, vastag kolbász esetében pedig 38-55mm átmérőjű (esetleg speciális kolbászok esetében ennél vastagabb is lehet, pl. „kulárés” kolbász), különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriájába tartozó sertés, marha baromfi illetve más vágóállat illetve vad húsa, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfi zsiradék vagy marhafagyú, valamint jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Rekeszizmot és rágóizmot nem tartalmazhatnak. Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert, (min 4 mm) hús-és szalonna vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel majd azt követő szárításos érleléssel, vagy gyorsított szárításos érleléssel (érlelés szabályozóval) végzik. A szárításos érlelés esetén az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy száraz kolbász.

A termék leíró neve

szárításos érleléssel készült szárazkolbász illetve „félszáraz kolbász”
Akkor próbáljuk elemezni kicsit a törvényt, hogy tisztábban lássunk.
Az előírás csak a fenti megnevezéssel forgalmazott termékre vonatkozik, minden más megnevezés alatt forgalmazott termék itt nem szabályozott.
A példának kiragadott termék a törvényben előírt nevet használva, a termék összetevőkre vonatkozó előírást nem tartotta be.

Ha egy terméket, ami ugyan hasonlít megjelenésében a kolbászhoz, de a kolbász szó nem szerepel a megnevezésben, és nincs feltüntetve a fent említett (szárításos érleléssel készült, füstölt szárazkolbász) jelző sem, akkor a fenti leírástól lehet eltérő az összetétel, melybe még a sertésbőr is beleférhet kis mennyiségben.

De…

A sertésbőr a húskészítményekben általánosan használt, engedélyezett anyag, melynek magas fehérjetartalmát kötőszöveti fehérjék adják, (30-32%) tápértéke viszont alacsony. Fehérjetartalma magasabb, mint a húsé, ezért a szárítási-érlelési idő, vagyis az elkészülési idő is jelentősen csökken, tehát olcsóbb lesz a termék. Mindemellett az alacsony hústartalom miatti fehérjehiányt remekül lehet ezzel az olcsó alapanyaggal pótolni.

Megint érvényes a jó magyar mondás, hogy nem minden az, aminek látszik, vagyis csak akkor fogjuk igazán megtudni, hogy mit veszünk meg, ha elolvassuk az összetevő listát, és eldöntjük, hogy valóban szeretnénk-e a kiszemelt terméket.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása ▶▶

Feltöltve: 2020-02-10

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 327344 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére