Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

Agrártermékek eredetvédelme

A földrajzi eredetvédelemnek kiemelkedő szerep jut a biológiai sokféleség (biodiverzitás) és a földrajzi területhez köthető tradíciók megőrzésében. Magyarország Alaptörvénye értelmében a biológiai sokféleség a nemzet közös örökségét képzi. Az örökség fenntartásában játszik szerepet az eredetvédelem, amely a szellemitulajdon-jog körébe sorolható. A szellemitulajdon-jog feladata az emberi alkotótevékenység védelme, valamint annak biztosítása, hogy a jogosultak megfelelő anyagi és erkölcsi elismerésben részesüljenek. A szellemitulajdon-jognak két nagy ága alakult ki: a szerzői jogok és az iparjogvédelem. A földrajzi eredetvédelem az utóbbihoz, vagyis az iparjog területéhez tartozik.

A földrajzi árujelző-oltalom gyűjtőfogalom, azokban az esetekben kerül előtérbe, amikor a termék minősége és a származási terület között egyértelmű kapcsolat van, a kapcsolatból eredő − jellemzően geográfiai eredetre utaló − árujelző pedig többletértéket ad a terméknek. Az oltalmazott termék jogi és intézményi védelme minőségi garanciát nyújt a fogyasztónak. Ez a típusú oltalom minden esetben kollektív jogosultságot biztosít, vagyis az adott földrajzi területen − a rendelkezések betartása mellett − valamennyi előállító jogosult a használatára. Ebből adódóan az oltalomnak nincs időbeli korlátja, átruházása sem lehetséges.
A termékeket három, egymással párhuzamosan működő oltalmi rendszer minősíti: I. nemzeti, II. uniós (közösségi) és III. nemzetközi. Az említett három oltalmi rendszer eltérő fogalmakat alkalmaz, a védelem alatt álló teremékek sem feltétlenül azonosak.
Írásunk a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre fokuszál, így mindhárom oltalmi rendszer esetén, azoknak a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozó szabályait ismertetjük röviden.

I. Nemzeti eredetvédelem

Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében nemzeti oltalom nem tartható fenn az uniós tagállamokban, kizárólag a közösségi rendszer szabályozása érvényes. Az uniós oltalom megszerzésének feltétele a termékleírások elkészítése. A hazai hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek összeírása 1998-ban kezdődött, a program eredményeképpen született meg a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) gyűjtemény.. A 2000-ben lezárt kötet 300 hazai terméket ismertet meg az olvasóval, az összeállítás bővítése időközben újraindult. Az elfogadott termékleírások az uniós védelem kérelmezéséhez nyújtanak alapot. Az iparjogvédelem másik formája a védjegy, amelynek célja, hogy vizuális megkülönböztetéssel segítse a fogyasztókat a tájékozódásban. Az agártárcáért felelős minisztérium 2002-ben jegyeztette be a HÍR védjegyet, a használati jog pályázati úton nyerhető el.

II. Uniós eredetvédelem

Az uniós oltalmi rendszer az alábbi módon szabályozza a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek eredetjelölését:
1. A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek oltalma az uniós tagállamok számára egységes. Az oltalmi rendszer alapja az 1151/2012/EU rendelet, amely a következő minősítési rendszert állította fel:
1. 1. Oltalom alatt álló eredet-megjelölésnél (OEM) a termelés, a feldolgozás és az előállítás összes lépése egy adott földrajzi területen zajlik. Jelenleg hat magyar termék található ebben a minőségi alrendszerben, valamint egy termék oltalomszerzése folyamatban van.
1. 2. Oltalom alatt álló földrajzi jelző (OFJ) esetében a termelés, a feldolgozás vagy az előállítás egyik szakasza kapcsolódik egy adott földrajzi területhez. OFJ minősítéssel nyolc hazai élelmiszer rendelkezik (egy módosítás folyamatban), illetve egy elismertetése zajlik.
1. 3. Hagyományos különleges termékeknél (HKT) nem feltétel, hogy az előállítás kötődjön a kialakulás földrajzi területéhez, a termék bármelyik uniós tagállamban előállítható az előírások betartása mellett. HKT tanúsítványt egy magyar termék kapott, további egy termék felvételi kérelme zajlik. Az uniós oltalommal rendelkező élelmiszerek teljes listáját a DOOR adatbázis tartalmazza.

Érdekességképpen felsorolunk néhány olyan magyar élelmiszert, melynek Uniós oltalma van:

Friss hús: magyar szürkemarha hús (OFJ)
Húsipari termékek: Budapesti téliszalámi (OFJ), Szegedi téliszalámi (OEM), Csabai kolbász (OFJ), Gyulai kolbász (OFJ)

Sajtok: Győr-Moson-Sopron megyei csemege sajt, Rögös túró, mindkét termék oltalomszerzése folyamatban van

Gyümölcs és zöldségfélék: Gönci kajszibarack (OFJ), Hajdúsági torma (OEM), Makói petrezselyemgyökér (OFJ), Makói hagyma (OEM), Szentesi paprika (OFJ), Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye (OEM), utóbbi termék oltalomszerzése folyamatban van

Egyéb termékek: Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény (OEM), Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (OEM), Alföldi kamillavirágzat (OEM)

III. Nemzetközi eredetvédelem

A földrajzi árujelzők nemzetközi szabályozását multilaterális és kétoldalú megállapodások jelentik.
A többoldalú megállapodások közé tartozik az 1883-ban keltezett Párizsi Uniós Egyezmény, az iparjog alapdokumentuma. Az 1891-es Madridi Megállapodás a hamis és a megtévesztő jelzések ellen lép fel, a Lisszaboni Megállapodás az eredetvédelem területén hozott nemzetközi egyességet, a TRIPS megállapodás a szellemitulajdon-jog kereskedelmét szabályozza.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-05-11

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 172804 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Miért olcsóbbak a nagy üzletláncok polcain található termékek?

Feltöltve: 2019-08-30

Az ízfokozók

Feltöltve: 2019-08-22

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére