Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Újból sláger lett a libazsír és a kacsazsír…

Volt idő, nem is olyan régen, amikor a zsírfogyasztást egyáltalán nem javasolta a szakemberek többsége, annak káros hatásai miatt. Egészségtelennek, túlsúlyunk elsődleges okozójának tartották, ami logikusnak is tűnhetett. Ahogy ez több élelmiszerrel előfordult már, néhány év vagy évtized elmúltával homlokegyenest más vélemények láttak napvilágot bizonyos termékekről. Ilyenek az állati eredetű zsiradékok és ezen belül a liba és kacsazsír is, melyeket előbb száműztek étrendünkből, majd később rehabilitáltak őket. Már nem is annyira károsak és nem életünk, egészségünk megrontói, mint ahogy korábban állították róluk.

A zsírról elterjedt, illetve elterjesztett negatív véleményekkel egy időben megjelentek a zsírszegény, energiaszegény, úgynevezett „light” élelmiszerek, melyek azt voltak hivatottak képviselni, hogy a zsírban szegényebb élelmiszerek is lehetnek ízletesek, finomak és alternatívát jelenthetnek mindennapi étkezésünkben és ezzel még védjük és óvjuk is egészségünket. Így természetes következmény volt, hogy szinte minden alap élelmiszerünkből megjelentek a „light” verziók.

A zsírszegény táplálkozással azonosították az egészséges étkezést, mely meglehetősen nagy reklámot kapott és még azok is a „light” termékek után nyúltak az üzletekben, akik számára kevésbé volt indokolt ezen termékek fogyasztása.

Nem kívánunk kémiai elemzésbe belemenni, azonban egyszerűsítve annyit szeretnénk mégis megemlíteni, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavak az úgynevezett jó zsírsavak. Ennek köszönhető, hogy az állati eredetű zsírok újra előtérbe és nagyobb mennyiségben a boltok polcaira kerültek.

Az alábbiakban olvashatnak a vajban és a különböző zsírokban található telített és telítetlen zsírsavak átlagos mennyiségeiről:

A telített zsírsavak átlagos mennyisége (/100g) vajban 54 g , sertészsírban 41 g, libazsírban 32,7 g, kacsazsírban 27 g. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak átlagos mennyisége (/100g) vajban 22,5 g, sertészsírban 53,5 g, libazsírban 66 g, kacsazsírban 68 g. Mindebből egyértelműen látszik, hogy a liba és kacsazsírok zsírsav összetétele jóval kedvezőbb, mint a sertészsír, vagy a vaj zsírsav összetétele. A liba és kacsazsír ezzel a teljesítménnyel már az olajokhoz közelít a telítetlen zsírsav összetételét nézve. Tehát elmondhatjuk, hogy a zsírok újra az egészségesnek tartott élelmiszerek közzé sorolandók, persze egyszerűsített szempontok alapján.

Mára elérkeztünk oda, hogy kimondható, egészségügyi szempontból nem csak az elfogyasztott zsírok és olajok mennyisége a sarkalatos kérdés, hanem azok zsírsav összetétele, illetve azok egymáshoz viszonyított aránya is. Ebben pedig a libazsír és a kacsazsír igen jól áll.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-08-21

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 257753 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére