Gyorskereső

teszt ● termékteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● vakteszt ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● húspép ● tej ● e-szám ● bab ● párizsi ● gyöngybab ● fehér bab ● négerbab ● vesebab ● tejtermék ● bírság ● élelmiszerárak ● élelmiszer-ellenőrzés ● ksh ● felvágott ● húskészítmény ● kenyér ● szennyezettség ● cukor ● sertéshús ● fűszerpaprika ●

Karcagi birkapörkölt

Hungarikumokat bemutató sorozatunk újabb szereplőjéhez érkezett, a következő hungarikum a Karcagi birkapörkölt, amely 2013. május 29-én lett hungarikum. A Nagykunságban a juhtartás mindig fontos része volt az állattartásnak és a juhból készült ételek is megkülönböztetett helyet foglaltak el az itt élő emberek táplálkozásában.

A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának különleges gasztronómiai értéke. Jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. Az étel nevében szereplő „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel és farokkal, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, fokhagymát, őrölt és csöves paprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. A Nagykunságon, a környék központjának számító Karcagon a jeles napok, társadalmi és családi ünnepek fő étele ma is a birkapörkölt. Azt tartják, hogy a legjobb pörkölt az érett húsú 5-6 éves vágóállatból készül. A kos karakteresebb, az anyabirka kevésbé. A zöld legelőről vágott birka nem jó, mivel sok vizet ereszt, ezért az ilyen állatot vágás előtt legalább 3-4 hétig abrakoltatni kell.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-02-12

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 130934 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Hogyan készül a hamis méz ?

Feltöltve: 2019-03-18

Marhahúsaromát fecskendeztek a szűzpecsenyébe, letöltendő börtönt kaptak

Feltöltve: 2019-03-12

Mit jelent a felületkezelt, kezeletlen és bio?

Feltöltve: 2019-03-04

Fémdarabot találtak puffasztott kukorica termékben

Feltöltve: 2019-02-26

Legújabb tesztjeink...

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Kenőmájas teszt

Feltöltve: 2019-02-01

Baromfi párizsi vs. baromfi rúd

Feltöltve: 2015-04-15

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére