Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Citromlé: nem csodaszer, de nagyon hasznos

Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét – szól az interneten gyakran előkerülő humoros szólás. A 21. századi népművészet ritkán hordoz valódi bölcsességet, de kivételesen egyaránt érdemes megszívlelni a szavakban és az azok mögött rejlő tanácsot.

A citrusfélék, közte a citrom nagyon fontos részei a táplálkozásunknak, és kiváló C-vitamin-források. Évről-évre többet eszünk és iszunk belőlük, ebben az évtizedben 6,2 kg-ról 7,9 kg-ra nőtt az évente és fejenként elfogyasztott mennyiség, és ebből a citromlé is jelentős részt képvisel. Egyik legfontosabb tápanyaguk a C-vitamin, amiből bőséggel találunk bennük: a 100%-os citromlé deciliterenként mintegy 25-40, átlagosan körülbelül 35 mg-ot tartalmaz belőle.

Bár citromléből ritkán fogyasztunk jelentősebb mennyiséget, ételeink és italaink ízesítésére gyakran használjuk, és a téli náthás-influenzás időszakban is sokan kortyolgatnak meleg citromos teát, akár megelőzés, akár gyógyulás céljából. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetőjét elsőként arról kérdeztük, hogy ez hatásos lehet-e? „A megfelelő C-vitamin-bevitelhez a limonádé és a citromos tea is hozzájárul, téli időszakban pedig külön is érdemes kiemelni a teával elfogyasztott folyadék fontosságát, amely hozzájárul a szervezetünk megfelelő hidratáltsági állapotához. A tea ízesítésekor azonban érdemes ügyelni arra, hogy a C-vitamin hőérzékeny, a forró italban gyorsan bomlani kezd. Ezért a citromlevet csak közvetlenül a fogyasztás előtt öntsük a teánkhoz.”

Mire ügyeljünk még a citromlevek kapcsán? Például a tárolásra – sokan nem gondolnák, mennyit is számít, hol és meddig tartjuk a citromlevet. Magyar kutatók 2011-ben vizsgálták egy közkedvelt, ma is kapható citromlé C-vitamin tartalmának változását szobahőmérsékleten és hűtőben tárolva. Méréseik szerint a termék eredetileg 35 mg C-vitamint tartalmazott deciliterenként. Szobahőmérsékleten tárolva ez mindössze 48 óra után 23 mg-ra csökkent! Hűtőszekrényben tartva valamivel lassabb volt a bomlás sebessége, két napnyi tárolás azonban így is közel egyharmadával csökkentette a C-vitamin mennyiségét (24,2 mg-ra). Ezért fontos, hogy a felbontott citromlevet minél hamarabb fogyasszuk el és addig is hűtőben tároljuk.

S hogy mennyivel kisebb a boltban kapható citromlevek C-vitamin tartalma a frissen facsarthoz képest? Ebben a vizsgálatban azt is megmérték, és úgy találták, hogy az több mint 50 mg volt egy deciliterben – tehát elmondható, hogy a feldolgozás és az asztalunkig vezető idő alatt mintegy harmadával csökken a vitamin mennyisége.

Se szeri, se száma azonban a citromlé-fogyasztás vélt vagy valós egészségi hatásait részletező, népszerű teóriáknak. Tény, hogy ezeknek néha meglepően szilárd alapjuk van: például a citrom leve és olaja valóban antimikrobális hatású, argentin kutatók még azt is kimutatták, hogy a kolerabaktériumot is hatékonyan képes elpusztítani. Pár éve egyiptomi kutatók publikálták állatkísérleteik eredményeit, rámutatva a citromban lévő aktív anyagok ízületvédő és gyulladáscsökkentő hatására. Más kutatók pedig az erős antioxidáns-hatásra, azaz a szervezetben lezajló, esetenként káros hatású oxidációs folyamatok lassítására hívják fel a figyelmet a citrom és annak leve kapcsán. Tudjuk, hogy segítheti más tápanyagok, így például a béta-karotin felszívódását, és rendszeresen fogyasztva segít csökkenteni a vesekő előfordulását.

Antal Emese azonban figyelmeztet, hogy a kutatásokkal igazolható eredmények mellett leginkább tévhitekkel találkozunk a citromlé kapcsán: „Sajnos a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víznek nincs zsírégető hatása, önmagában ettől nem fogunk lefogyni. Méregtelenítésre sem jó a citromlé, de erre nincs is szükség: a méregtelenítést a szervezetünk nagyszerűen megoldja minden külső segítség nélkül is. Hasonlóan kár abban hinni, hogy a citromlé-fogyasztás lúgosító hatású lenne. Egyrészt maga a citromlé közepesen erős sav, tehát maximum savas irányba tudja a pH-t befolyásolni, másrészt szervezetünk sav-bázis szabályozása olyan jól működik, hogy folyamatosan – és táplálkozásunktól függetlenül – egy nagyon szűk tartományban tartja a vér és sejtjeink pH-értékét. A citromlé mindenféle rákos betegséget gyógyító hatása sem igazolható, ezért ennek se dőljünk be” – figyelmeztet a szakember.

A citromlé remekül használható ételeink és italaink ízesítésére, alacsony energiatartalmú, ugyanakkor találunk benne káliumot, foszfort, némi magnéziumot és cinket is. Vitaminok szempontjából a már említett C-vitamin mellett van benne folsav is, és magas az antioxidáns-tartalma. Éppen ezért konyhánk fontos és megbecsült terméke, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani.

Forrás: Szupermenta ▶▶

Feltöltve: 2019-02-06

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 257777 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére