Gyorskereső

teszt ● termékteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● vakteszt ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● húspép ● tej ● e-szám ● bab ● párizsi ● gyöngybab ● fehér bab ● négerbab ● vesebab ● tejtermék ● bírság ● élelmiszerárak ● élelmiszer-ellenőrzés ● ksh ● felvágott ● húskészítmény ● kenyér ● szennyezettség ● cukor ● sertéshús ● fűszerpaprika ●

Élet, erő, egészség – a tej (1. rész)

A tejfogyasztással kapcsolatban különböző vélemények terjedtek el, melyek merőben eltérnek egymástól. Sok esetben szakemberek, dietetikusok, gasztroenterológusok, is más véleményen vannak. Előfordulnak olyan irányvonalak, melyek a nyers tejnek egészségügyi előnyöket tulajdonítanak, és vannak olyanok, melyek szerint egyenesen vétek a tejfogyasztás. Ebben a „vitában” nem kívánunk igazságot tenni, mert mindkét oldal tud érveket felsorakoztatni a saját igaza mellett. Szeretnénk viszont több információt adni az üzletekben kapható tejekről, azok kiszereléséről és tartósságáról.

De mindenekelőtt nézzük, hogy mi is az a tej.

A tej, fehérjéket, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmazó bonyolult összetételű folyadék. A termelésből adódóan a nyers tej egészségre ártalmas, betegséget okozó baktériumokat tartalmazhat, ezért a mikroorganizmusok számának csökkentésére, van szükség. Erre az élelmiszeriparban különböző eljárásokat dolgoztak ki. A tejet a fejést követően a lehető leghamarabb 6 °C fok alá hűtik, amit követnek a különböző hőkezelési eljárások.

A hőkezelési eljárások legenyhébb változata a pasztőrözés:

Széles körben elterjedt hőkezelési technológia a pasztörizálás vagy pasztőrözés, mely során a mikroorganizmusok száma olyan mértékben lecsökken, hogy megbetegítő hatást nem okoz, és közben az élelmiszer élvezeti értéke sem csökken. Ez minden esetben 100 °C alatti hőkezelést jelent, amitől a termék eltarthatósága megnő. A tejiparban alkalmazott pasztörizálás során 72 °C hőmérsékleten 15 másodpercig (vagy ezzel egyenértékű más hőmérséklet–idő kombináció szerint) hőkezelik, majd a legrövidebb időn belül legfeljebb 6 °C-ra hűtik. Az eljárásnak köszönhetően a pasztörizált tej 6°C alatt tárolva 3-5 napig eltartható. Kereskedelmi szempontból ezt nevezzük friss tejnek.

A következő hőkezelési eljárás az ESL technológia:

Az ESL egy angol kifejezés rövidítése – Extended Shelf Life – ami meghosszabbított szavatossági időre utal. A hőkezelési eljárás a pasztőrözés és az UHT között van. A lényeg, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135 °C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken jelentősen, nem alakul ki az UHT tejekre jellemző kellemetlen íz azonban az eltarthatósága 14-21 napra nő. Az ESL tejek hűtést igényelnek.

Végül a legjelentősebb változással járó eljárás az UHT technológia:

Az UHT kifejezés az angol Ultra High Temperature Treated Technology fordításának a rövidítése. Nagyon magas hőmérsékleten (138 °C körül), rövid ideig tartó (2-3 másodperc) folyamatos hőhatás, melynek eredményeképpen elérhető hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a termék szobahőmérsékleten való tartása során szaporodásnak indulna. Ez a technológia teszi lehetővé az aszeptikusan (csíramentesen) csomagolt dobozos tejek, tejszínek hosszabb ideig történő hűtés nélküli tárolását. A nagyon magas hőmérséklet miatt jellegzetes íz alakulhat ki. Az UHT íze inkább a forralt tejére hasonlít, hiszen gyakorlatilag egy gyors forralási műveleten esik át. Kétségtelen, hogy a forralás során a tej a vitaminjainak egy részét elveszíti, ugyanakkor a benne lévő fehérje, ásványi anyag és zsírban oldódó D-vitamin tartalma nem változik.

A fentiek alapján látható, hogy a tartós tejek hosszú eltarthatósági ideje különböző hőkezelési eljárásokkal érhető el, tartósítószert a tartós tejek nem tartalmaznak. A jellegzetes íz tehát a hőkezelés során végbemenő biokémiai folyamatok során alakul ki, de emellett az ízhatást a tej zsírtartalma is befolyásolhatja. Az Európai Unióban folyamatosan nő az igény a nyers tej fogyasztása iránt is, mivel a fogyasztók körében elterjedt az a – tudományosan nem megalapozott – hit, hogy a nyers tej egészségesebb. De nagyon fontos, hogy aki nem a korábban felsorolt eljárásokkal hőkezelt tejeket, hanem nyers tejet fogyaszt, a mikroorganizmusok számának csökkentése, a betegséget okozó baktériumok elpusztítása érdekében a nyers tejet mindig forralja fel !

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-11-06

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 130930 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Hogyan készül a hamis méz ?

Feltöltve: 2019-03-18

Marhahúsaromát fecskendeztek a szűzpecsenyébe, letöltendő börtönt kaptak

Feltöltve: 2019-03-12

Mit jelent a felületkezelt, kezeletlen és bio?

Feltöltve: 2019-03-04

Fémdarabot találtak puffasztott kukorica termékben

Feltöltve: 2019-02-26

Legújabb tesztjeink...

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Trappista sajt teszt

Feltöltve: 2019-03-01

Kenőmájas teszt

Feltöltve: 2019-02-01

Baromfi párizsi vs. baromfi rúd

Feltöltve: 2015-04-15

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére