Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● vakteszt ● nébih ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● kolbász ● prémium ● parasztkolbász ● minőség ● szárazkolbász ● füstölt ● trappista sajt ● sajt ● zöldség ● májas ● kenőmájas ● kacsazsír ● ellenőrzés ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● libazsír ● élelmiszerárak ● húspép ● kifli ● nosztalgia kifli ● margarinos kifli ● ksh ● foszlós kalács ● e-szám ● tej ● fonott kalács ● kalács ● négerbab ● gyöngybab ● fehér bab ● bab ● tejtermék ● bírság ● párizsi ● vesebab ● élelmiszer-ellenőrzés ● felvágott ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● zsírsavak ● cukor ● kenyér ● sertéshús ● szennyezettség ●

Savanyítószerek, savanyúságot szabályozó anyagok

A nevük hasonló, mégis van egy kis különbség a két adalékanyagfajta között. Az első főleg az élelmiszer ízére hat, a második feladata valamivel összetettebb, és más adalékanyagokkal összejátszva például az eltarthatóságot növeli. Természetesen nem éles a határ a két csoport között, hiszen létezik savanyítószer, amely remek savanyúságot szabályozó anyag is egyben.

A savanyítószerek alkalmazásával célzottan lehet befolyásolni, vagy megváltoztatni egyes élelmiszerek ízvilágát, emellett az eltarthatóságot is növelhetjük vele, hiszen sok kellemetlen mikroorganizmus kifejezetten rosszul érzi magát savas környezetben. Savanyítószerek, például ecet hozzáadásával már nagymamáink is ízesítették, illetve tartósították a télire eltett friss zöldségeket, uborkát, paprikát, mivel a megemelt pH-érték fékezi a különféle élesztőgombák, baktériumok szaporodását. Az összetevők listájában savanyítószerként találhatjuk meg őket, melyet a hozzá tartozó E-szám követ. Savanyítószerek közé tartozik többek között az ecetsav, a citromsav, az aszkorbinsav, vagy éppen a tejsav is.

Egyes élelmiszerek savtartalma a tárolásuk alatt megváltozhat, jelentősen befolyásolva ezzel annak stabilitását, minőségét, eltarthatóságát. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, és egy állandó szint tartható legyen, úgynevezett savanyúságot szabályozó adalékot adnak a termékhez. Ezek az anyagok képesek a gyártás folyamán beállított savszintet relatív hosszú ideig változatlan szinten tartani, segítve ezzel bizonyos tartósítószerek munkáját, melyek esetenként relatív kötött pH-érték mellett fejtik ki legjobban hatásukat. Az összetevők listájában a gyűjtőnevük savanyúságot szabályozó anyag, melyet a hozzá tartozó E-szám követ.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2018-10-29

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 165478 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Újból sláger lett a libazsír és a kacsazsír…

Feltöltve: 2019-08-21

Chicken nuggets vs. csirke nuggets

Feltöltve: 2019-08-08

Minőségmegőrzési idő vagy fogyaszthatósági idő, nagy különbség, amelyek jelentésével jó tisztában lenni

Feltöltve: 2019-07-31

Az emulgeátorok

Feltöltve: 2019-07-30

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére