Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● gyümölcs ● adalékanyag ● prémium ● kolbász ● parasztkolbász ● füstölt ● szárazkolbász ● trappista sajt ● sajt ● minőség ● májas ● kenőmájas ● zöldség ● élelmiszerárak ● kacsazsír ● szabálytalanság ● ellenőrzés ● felfüggesztés ● libazsír ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● ksh ● margarinos kifli ● e-szám ● foszlós kalács ● kalács ● fonott kalács ● tej ● bírság ● tejtermék ● gyöngybab ● bab ● párizsi ● fehér bab ● négerbab ● vesebab ● felvágott ● élelmiszer-ellenőrzés ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● sertéshús ● cukor ● kenyér ●

Tévhit-sorozat – A konzervek

Az élelmiszeripar iránti bizalom és a fogyasztói tudatosság növelését hiteles, szakmailag is megalapozott információk terjesztésével érhetjük el – ez mindannyiunk közös érdeke. Például a konzervek kapcsán is több téves információ kering.

Tévhit: A konzervek egészségtelenek, mert mesterséges tartósítószert tartalmaznak.

Magyarázat: A konzervek kiemelten az élelmiszerek vagy alapanyagok eltarthatóságára, például a zöldség-gyümölcs szezon meghosszabbítására szolgálnak csupán egy technológiai eljárásnak köszönhetően. Hiszen ki ne szeretné télen is a cseresznyét? Ezek a konzervtermékek 115-130 °C-on, hőkezeléssel tartósítottak. A hőkezelés a romlást okozó mikroorganizmusok elpusztításának egyik legbiztosabb módszere, anélkül, hogy a termék veszítene az élvezeti értékéből. A sötét és légmentesen lezárt dobozokban pedig szinte semmilyen biológiai folyamat nem megy végbe, így az étel nem tud megromlani, gyakorlatilag korlátlan ideig tartósnak tekinthető. Tehát mesterséges tartósítószerekre ilyenkor nincs is szükség. Az eljárást a francia Nicholas Appert után appertizációnak is szokás nevezni, aki üvegbe töltött, lezárt élelmiszert forrásban lévő vízben tartósított már az 1800-as évek elején.

Tévhit: A zöldség-és gyümölcs konzervtermékek rosszabb minőségűek, mint a friss áruk.

Magyarázat: A zöldségek és gyümölcsök betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el. A mai tartósítási, hőkezelési eljárások pedig már egyrészt méretezve vannak a romlást okozó baktériumokra, másrészt figyelembe veszik a kiindulási alapanyagok paramétereit, így a késztermék képes megőrizni az alapanyag ízét és tápértékét. A konzervgyártás során ugyan egyes vitaminok mennyisége csökken – pl. a C-vitaminé –, de vannak a zöldségekben hőre kevésbé érzékeny vitaminok is (egyes B-vitaminok), valamint a rostok, ásványi anyagok sem szenvednek kárt a hőkezeléstől. A konzerv ráadásul szinte bármikor levehető a polcról, így abban az időszakban is fogyaszthatunk szinte friss zöldség-gyümölcsöt, amikor épp nincs termelési időszak. A technológiának köszönhetően pedig minden „csodaszer” nélkül nagyon hosszú ideig, akár évekig is változatlan minőségben eláll, sőt, még különleges tárolást sem igényel.

Forrás: NAK ▶▶

Feltöltve: 2018-10-01

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 153998 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Termékjelölések - Árulkodó sorrend

Feltöltve: 2019-06-17

Vajon meddig tárolható a csokoládé minőségromlás nélkül?

Feltöltve: 2019-06-17

Májusban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-12

Áprilisban 3,9%-kal nőttek az árak

Feltöltve: 2019-06-11

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére