Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

Az ízfokozók

Nem szükséges nagyon bonyolult magyarázatba kezdeni ahhoz, hogy megtudjuk, mire is jók ezek az anyagok. A nevük mindent elárul: felerősítik az ízeket a szájban olyan mértékben, hogy a hetedik mennyországba képzeli magát az ember, miközben – rossz esetben - nyolcadrendű ételeket töm a hasába.

Egyes élelmiszerek az intenzív feldolgozásuk folyamán, ami lehet szárítás, főzés, fagyasztás, vagy ezek kombinációja, sokat veszíthetnek ízükből, aromájukból. Ha ilyenkor nem történik valami csoda, akkor az így készült ételek igen unalmassá, ízetlenné válhatnak. Ezt elkerülendő, úgynevezett ízfokozók, például glutamátok kerülnek bevetésre. Ezek az anyagok képesek a legyengült ízeket olyan mértékben felerősíteni, hogy a végtermék ismét élvezhetővé válik, sőt egészen ratyi ételeket is helyre tudnak pofozni. A drága fűszerekből elegendő csak egészen kis mennyiségeket használniuk a gyártóknak, egy csomó pénzt megtakarítva ezzel, a hiányt majd olcsó ízfokozókkal egyenlítik ki.Volt idő, amikor a glutamátoknak rossz hírük volt. Hallani lehetett az Egyesült Államokban a 60-as évek végén az úgynevezett „kínai étterem szindrómáról”, amikor is egyes vendégek a kínai éttermekben kínált ételek elfogyasztása után rosszullétre, fejfájásra, végtagfájdalomra, szájszárazságra panaszkodtak. Gyanították, hogy a kínai éttermek szakácsai szorgalmas használói a glutamátoknak, innen e név, és a gyanú is. Igazat megvallva a mai napig nem folytattak olyan kutatásokat, amelyek a glutamátok káros hatását hitelesen igazolták volna. Európa legtöbb országa ezért a mai napig ártalmatlan adalékanyagnak nyilvánítja.Egy bizonyított rossza hatása azonban mégis van. Képes az ember jóllakottság érzetét elnyomni, ezért hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, ami hosszú távon elhízást okozhat.Hogy mi mindenben van ízfokozó? Szinte minden készételben, fast food ételben, fagyasztott pizzákban, konzervekben, kolbászokban, szalámikban, levesporokban, fűszerkeverékekben, ételízesítőkben, chipsekben, és még sorolhatnánk.Sok élelmiszer természetes glutamátokat tartalmaz. Ilyenek a sajtok, a tej, a szójaszósz, a paradicsom, a dió, és a gabonafélék. Nem kell bedőlni annak a marketing fogásnak, amikor a termék előoldalán ez áll: „ízfokozók nélkül”. Szinte biztos, hogy az összetevők listájában előfordul az élesztő kivonat, amely alapvetően természetes glutamátokat tartalmaz.A glutamátok mint ízfokozók kerülnek fel az összetevő listára, vagy az E-számmal jelölve (pl. E620, E621, stb.), vagy nevükön nevezve.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-08-22

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 298165 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére