Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● szárazkolbász ● sajt ● prémium ● füstölt ● minőség ● parasztkolbász ● élelmiszerárak ● trappista sajt ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● szabálytalanság ● felfüggesztés ● ksh ● kacsazsír ● libazsír ● ellenőrzés ● kifli ● nosztalgia kifli ● húspép ● margarinos kifli ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● élelmiszer-ellenőrzés ● négerbab ● vesebab ● gyöngybab ● párizsi ● tejtermék ● bab ● bírság ● felvágott ● sertéshús ● fűszerpaprika ● húskészítmény ● húsüzem ● kenyér ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ●

A térfogatnövelő, vagy sűrítő szerek

Ha arról van szó, hogy egy alapvetően alacsony energiatartalmú, vagy élvezeti értékű élelmiszerbe „lelket” kell verni, vagyis el kell érni, hogy azt fogyasztva kellemes érzés öntsön el bennünket, természetesen anélkül, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen a többletkalória bevitel miatt, egyéb más mellett mindössze úgynevezett térfogatnövelő szereket kell beléjük keverni.

A térfogatnövelő, vagy sűrítő szerek nevükhöz híven növelik az élelmiszerek térfogatát, sűrítik annak állagát, növelve ezzel látszólagos értéküket, miközben nem befolyásolják azok energiatartalmát. Gyakorlatilag átalakulás nélkül átszaladnak szervezetünkön anélkül, hogy extra kalóriát juttatnának belé. Mint sejthető, a „light”, vagy éppen alacsonyabb minőségű, olcsóbb termékek kiváló adalékai ezek az anyagok, hiszen például egyes sajtkészítményeknél nem zsírt, vagy más drágább ízhordozót adnak a termékhez, hanem valamilyen töltőanyagot, térfogatnövelőt.Meglehetősen hosszú azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyben fellelhetők a gumiarábikum, a pektin, a cellulóz, a szentjánoskenyérmag-liszt, vagy guármag liszt & Co. tagjai. Ide sorolhatók a sütőipari termékek, zselék, lekvárok, rágógumik, tej-, és húskészítmények, fagylaltok, szószok, zöldség-, és gyümölcskonzervek, édesipari termékek, italporok, a habfixáló, és még sorolhatnánk tovább. A cellulóz például sem vízben, sem alkoholban nem oldódik, ráadásul íze sincs, viszont kiválóan el lehet oszlatni ezekben a folyadékokban, olyan érzést keltve a fogyasztóban, mintha lágy, tejszínes italt fogyasztana. Már csak valami aroma hiányzik hozzá...A térfogatnövelő, vagy sűrítőanyagok alapvetően ártalmatlan adalékok, hiszen megemésztetlenül átfutnak szervezetünkön, mégis egyes fajtáik megakadályozhatják bizonyos tápanyagok felszívódását. A termék összetevő listán vagy az E-számmal, vagy a megnevezéssel kell feltüntetni őket.  

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-10-28

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 288636 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

Elszabadultak az árak a magyar boltokban: lassan luxus lesz a sertéshús

Feltöltve: 2020-02-19

Miért kerül a kolbászba sertésbőr?

Feltöltve: 2020-02-10

Afrikai sertéspestis (ASP)

Feltöltve: 2019-12-04

A pangasius

Feltöltve: 2019-11-27

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2019-12-04

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére