Gyorskereső

termékteszt ● teszt ● nébih ● vakteszt ● vitaminok ● hungarikum ● egészség ● ásványi anyag ● adalékanyag ● gyümölcs ● kolbász ● prémium ● minőség ● trappista sajt ● füstölt ● sajt ● parasztkolbász ● szárazkolbász ● kenőmájas ● zöldség ● májas ● élelmiszerárak ● szabálytalanság ● kacsazsír ● felfüggesztés ● libazsír ● ellenőrzés ● húspép ● margarinos kifli ● nosztalgia kifli ● kifli ● ksh ● foszlós kalács ● fonott kalács ● kalács ● e-szám ● tej ● fehér bab ● vesebab ● négerbab ● párizsi ● élelmiszer-ellenőrzés ● gyöngybab ● bab ● bírság ● tejtermék ● felvágott ● húskészítmény ● húsüzem ● fűszerpaprika ● szennyezettség ● zsírsavak ● cukor ● sertéshús ● kenyér ●

Vajon meddig tárolható a csokoládé minőségromlás nélkül?

Késő ősz van, kint már hűvösödik, egyik este ülünk a kanapén, megy a kedvenc sorozatunk a tévében, és hirtelen belénk hasít az érzés: hmmm, de jó lenne egy kis csokit enni! Fogjuk magunkat, odamegyünk az édességes fiókhoz, kinyitjuk, és rácsodálkozunk hatalmas készletünkre, a benne megbújó tavalyi csoki mikulásokra, a múlt évben névnapunkra kapott bonbonos dobozra, és elgondolkodunk: ehető ez még?

A csokoládé meglehetősen hosszú időn át tárolható minőségromlás nélkül, feltéve, hogy azt légmentesen, fénytől elzárva tároljuk. Szerencsére a mai csokik zömének a csomagolása remekül ellátja ezt a védelmet. Alapvetően elmondható, hogy minél magasabb a kakaótartalma a csokinak, annál tovább eláll. A legérzékenyebb a fehér csoki, melyre általában 12 hónapot adnak a gyártók az igen magas kakaótartalmú keserű csokik lényegesen „strapabíróbbak”, ezeknél nem ritka a 24 hónapos eltarthatósági idő sem, a hagyományos tejcsokoládék valahol a kettő között „lavíroznak”.Bár a csokikon általában száraz, hűvös hely van feltüntetve tárolási javaslatként, szerencsére meglehetősen jól bírják a normál szobahőmérsékletet is. Sajnos azonban olyan élelmiszer nem létezik, melyet a végtelenségig raktározhatunk minőségromlás nélkül, és ez így van a csokoládéval is. Ahogy haladunk előre az időben, a minőség egyre gyengül, az aromaanyagok átalakulnak, az íz megváltozik, az állag romlik, a termékben a zsír pedig tetszik, nem tetszik előbb-utóbb oxidálódik, köznapi megnevezéssel szólva avasodik. Fájó szívvel, de meg kell válnunk közérzetjavító bonbonunktól, macskanyelvünktől, vagy a tavalyi csoki nyuszinktól, hiszen azok élvezeti értéke már nem olyan, mint amit elvárnánk tőlük.Előfordulhat, hogy a csoki felületén fehéres bevonat keletkezik. Különösen érvényes ez a magas zsírtartalmú krémekkel töltött csokoládékra, mint amilyenek például a marcipánnal, vagy nugáttal ízesített bonbonok. Ilyenkor a kakaóvaj mellett, amely meglehetősen érzékeny a hőmérséklet ingadozásokra, a töltelékben lévő zsír is kiülhet a csoki felületére. Kár azonban megijedni, a jelenség nem befolyásolja sem a termék minőséget, sem annak ízét.Érdemes tudni még, hogy egyes gyártók a hosszabb eltarthatóság érdekében szójalecitint adnak a csokimasszához, melyre azonban egyesek sajnos allergiásan reagálnak.

Forrás: Élelmiszerteszt ▶▶

Feltöltve: 2019-06-17

Tetszett a cikk? Katt a tetszik, és megosztás gombokra!


Hozzászólások

Amennyiben szeretne hozzászólni a témához, kérjük regisztráljon a regisztráció menüben! Az ott bejegyzett felhasználónevével, és jelszavával tud majd itt belépni. A felhasználók e-mail címe nem jelenik meg nyilvánosan.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szerkesztőség nem folytat véleménycserét a hozzászólásokban. Amennyiben kérdésük lenne hozzánk, e-mailben állunk szíves rendelkezésükre. A hozzászólások tartalmáért az Élelmiszerteszt üzemeltetője semminemű felelősséget nem vállal, és fenntartja magának a jogot felhasználók indoklás nélküli kizárására.

Szeretnénk megkérni Önöket, hogy a hozzászólásokban mellőzzék a trágár szavakat, megőrizve ezzel a téma fontosságát, és komolyságát! Köszönjük szíves megértésüket!

felhasználónév

e-mail cím

Az adatvédelmi nyilatkozat pontjait elfogadom

Kérjük, írja be a biztonsági kódot!

bizkod


Partnereink

Kíváncsi partnereink termékeire? Szeretne többet megtudni róluk? Kattintson a képekre, és látogassa meg weboldalukat!

Eddig 203781 látogatónk volt

Legfrissebb feltöltések...

A fagyasztott és a gyorsfagyasztott húsok közötti különbségek, jellemzőik.

Feltöltve: 2019-10-08

Termékjelölések - Árulkodó sorrend

Feltöltve: 2019-10-07

A ketchupok tesztje rávilágított a jelölések hibás gyakorlatára

Feltöltve: 2019-09-18

Vegyes tapasztalatok a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Feltöltve: 2019-09-05

Legújabb tesztjeink...

Füstölt szárazkolbász teszt

Feltöltve: 2019-06-03

Fonott kalács teszt

Feltöltve: 2019-04-15

Libazsír vs. kacsazsír, vízi szárnyas zsírokat teszteltünk!

Feltöltve: 2019-04-09

Kifli teszt

Feltöltve: 2019-03-08

Termékbemutatók...

100% libamáj titok, konzervbe zárva...

Feltöltve: 2018-09-14

Békési Moruga - Egy igazán csípős kolbász

Feltöltve: 2018-02-28

Egy igazi magyar finomság: Tepertő

Feltöltve: 2017-11-11

Így vásárolj fűszerpaprikát

Feltöltve: 2017-11-06

© Élelmiszerteszt.hu - Minden jog fenntartva • Készítette: Quasar

a lap tetejére